Hornstull dye it yourself (naturlig färgning)

Arrangör slow creations och 2stickare
Tid 2017-05-31 17:3021:00
Plats 2stickare, Högalidsgatan 52 A, Hornstull (uppgång Hornstull), Stockholm

Eventet stängt för nya bokningar

WORKSHOP I NATURLIG FÄRGNING

Tillsammans förvandlar vi "skräp" som överblivna lökskal, rödkål, blåbär och rostiga spikar till skatter i form av färg på tyg.

Få en inblick i naturlig färgning i en workshop med slow creations (Petra), kreatör, färgare och fotograf.

Nu börjar många färga naturligt igen. I naturlig färgning kan intresset för hållbarhet, mode, konst, design och aktivism förenas.

Välkommen att pröva på att experimentera på en bit siden och eller bomull. Resultaten blir oväntade och unika. Workshop för vuxna i naturlig färgning hos 2stickare, Högalidsgatan 52 A, Hornstull (
http://2stickare.blogspot.se/).


Tid: onsdagen 31 maj kl 17.30-21. Fika och material (provbitar) ingår.

Max 8 deltagare, bindande anmälan senast 28 maj.


Före 1850-talet var alla garner och tyger färgade på naturligt sätt – med växter, jordpigment och även djur som koschenill-lusen och en för oss idag nästan ofattbar kunskap om hur dessa naturliga ämnen kan färga textil på ett sätt som inte skadar naturen. Att vara textilfärgare var i flera tusen år ett ofta manligt yrke med hög status. När de syntetiska textilfärgerna kom på 1800-talet gick mycket av kunskapen förlorad på många håll. Nu försöker vi återta kunskapen och utforskar hur vi kan färga på ett mer hållbart sätt.

I denna workshop fokuserar vi på vad du kan använda från ditt kök, trädgården, naturen omkring oss och stadsmiljön. Genom att sakta ner, stanna upp och lägga märke till vad vi har omkring oss, blir vi medvetna om möjligheterna vi omges av till att skapa färg på textil.

Att färga naturligt är att göra rum för långsamma, oförutsägbara processer som speglar livet självt.


Varmt välkomna!

Frågor? petrasthlm@hotmail.com, 073-615 33 59.

slow creations (artistnamn för Petra) gick sommaren 2014 Sveriges första universitetskurs i naturlig experimentell färgning på Högskolan för design och konsthantverk. Workshops där Petra inbjuder till samtal, fika och möjlighet att med minsta möjliga miljöpåverkan skapa färger på tygprover, inspireras och utbyta erfarenheter. Förutom att färga naturligt, gör Petra kläder och är aktiv inom foto. Hon är också teammedlem i ReFashionReFood (www.refashionrefood.org) och har hållit workshops sedan 2015 i Stockholm, Borås och Berlin.

https://www.instagram.com/slowcreations/