Internationell utblick: Sydafrikas roll i världen

Arrangör Olof Palmes internationella center, ABF Stockholm
Tid 2020-09-17 18:0019:00
Plats ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Seminarium Sydafrika
 

Utvecklingen sedan apartheidsystemet avskaffades, och förhoppningarna om bättre levnadsvillkor för de breda folklagren som restes under Nelson Mandelas tid som president och landets ledare, har grusats till stora delar. Den korrumperade presidenten Jacob Zuma ersattes för drygt ett par år sedan med den tidigare fackföreningsledaren Cyril Ramaphosa, ordförande och ny president i African National Congress (ANC). Partiet som varit på nedgång lyckades knappt vinna senaste valet. Ekonomin befinner sig i ett kristillstånd, vilken också ytterligare förvärrats under pandemin som förorsakat många dödsfall. Ojämlikheten och kriminaliteten har ökat. Upploppen, protesterna och missnöjet bland befolkningen har tilltagit i stor omfattning. Diskriminering har riktats mot många immigrantarbetare från andra länder i Afrika som traditionellt sökt sig till Sydafrika, liksom också mot utländska företagare.

Hur kan läget och de närmaste framtidsutsikterna i Sydafrika beskrivas politiskt, ekonomiskt, för civilsamhället och i andra avseenden? Hur är Sydafrikas roll nu i Afrika och världen? Hur är relationerna mellan Sverige och Sydafrika?

Medverkande:
Madi Gray, översättare och journalist från Sydafrika
Xolani Tshabalala, Sydafrikaforskare

Samtalsledare:
Calle Sundstedt, Sydafrikahandläggare på Olof Palmes Internationella Center

Lokal: Sandlersalen, plan 1

Obs! Vi på ABF Stockholm tillämpar givetvis Folkhälsomyndigheternas restriktioner/rekommendationer. Därför begränsar vi antalet besökare i våra lokaler till max 50 personer (inklusive medverkande). Möbleringen i salen anpassas efter rekommenderat avstånd på 1,5 – 2 meter. Vi ber alla våra besökare att respektera detta. Välkommen!